استاندارد سازی اتاق باتری
استاندارد سازی اتاق باتری (Battery room standardization): اتاق باتری یا به عبارتی اتاق نگهداری باتری محلی است که سیستم های قدرت یا اضطراری در آن نگهداری می شوند. برای پشتیبانی و داشتن یک منبع تغذیه بدون وقفه باید اتاق باتری را طراحی کرد. باتری ها جریان برق مستقیم DS را تامین می کنند و تجهیزات به صورت مستقیم از آن استفاده می کنند. یا آن را با استفاده ازتجهیزات منبع برق اضطراری UPS به برق متناوب AC تبدیل می کنند. با توجه به نوع طراحی سیستم الکتریکی هر سازمان باتری ها، برق را به مدت زمان چند دقیقه ،ساعت و روز تامین می کنند. با در نظر گرفتن یک اتاق باتری مجزا در سازمان، بهتر می توانید تهویه و دمای مناسب برای محیط را فراهم کنید. این اتاق ها در دفاتر مرکز مخابرات برای تامین برق در نظر گرفته می شوند. در اتاق نگهداری باتری جداسازی بخارها و مواد شیمیایی خورنده باتری و کنترل دما و تهویه آنها انجام می شود. با مطالعه این مقاله با اتاق باتری و استاندارد سازی آن آشنا شوید.
جهت دریافت مشاوره با شماره مستقیم 09900190083 تماس بگیرید.
استاندارد اتاق باتری خانه:
جهت استاندارد سازی اتاق باتری خانه باید موارد زیر را در نظر گرفت:
کابینه و رک باتری:باید کابینت و قفسه ها مطابق با وزن و اندازه باتری ها در نظر گرفته شود.
قفسه ها باید از مواد مقاوم در برابر خوردگی تهیه شود.
حفاظت از آتش: کپسول های آتش نشانی قابل حمل دی اکسید کربن باید در دسترس باشد.
سقف استاندارد:سقف باید صاف باشد مطمئن شوید گاز هیدروژن از آن خارج می شود.
کفپوش باتری خانه : سیستم کف سازی اتاق باید توان تحمل وزن قفسه ها را داشته باشد.
زنگ هشدار از راه دور: سیستم های باتری باید دارای زنگ هشدار باشند، چون که امکان دارد ایرادات باتری تا زمان قطع برق شناخته نشوند، و باعث بروز خسارات زیادی در موقع قطع برق شود.
موارد زمینی: کابینت ها و قفسه های باتری های سیستم ها باید NEC سیم سبز اتصال به قفسه باتری را داشته باشد.
لامپ های اتاق باتری: باید از لامپ های ضد آب و ضد انفجار استفاده شود و به دیوار وصل و یا معلق گردند. فاصله آنها باید بیش از 50 سانتیمتر از سقف باشد. ولی بالای باتری ها و یا قسمتهای شارژ قرار نگیرند.
قدرت الکتریسیته ساکن را در اتاق باتری دست کم نگیرید، در این مقاله بخوانید غول الکتریسیته ساکن چه قدرتی دارد:
برای استاندارد اتاق باطری آیین نامه یا ماده قانونی خاصی وجود دارد؟
بله، برای استاندارد اتاق باطری آیین نامه یا ماده قانونی خاصی وجود دارد. در ایران، آیین نامه ایمنی برق مصوب وزارت کار و امور اجتماعی، مرجع اصلی برای استاندارد اتاق باطری است. این آیین نامه در بخش 13 خود، به طور مفصل به استاندارد اتاق باطری پرداخته است.
بر اساس این آیین نامه، اتاق باطری باید دارای شرایط زیر باشد:
- اتاق باید در محلی خشک و خنک و دور از منابع گرما و رطوبت قرار داشته باشد.
- اتاق باید دارای تهویه مناسب باشد تا از تجمع گازهای هیدروژن و اکسیژن جلوگیری شود.
- کف اتاق باید از مواد مقاوم در برابر خوردگی مانند بتن یا سنگ پوشیده شده باشد.
- دیوارها و سقف اتاق باید از مواد غیرقابل اشتعال مانند آجر یا سیمان ساخته شده باشند.
- در اتاق باید سیستم اعلام حریق و اطفاء حریق مناسب وجود داشته باشد.
علاوه بر این آیین نامه، استانداردهای دیگری نیز وجود دارند که می توانند برای استاندارد سازی اتاق باطری مورد استفاده قرار گیرند. از جمله این استانداردها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استاندارد NFPA 70E: استاندارد ایمنی برقی در محیط های کار
- استاندارد UL 94: استاندارد مواد غیرقابل اشتعال
- استاندارد ANSI/UL 258: استاندارد تهویه اتاق های باطری
مهم ترین الزامات استاندارد اتاق باطری
- تهویه: اتاق باطری باید دارای تهویه مناسب باشد تا از تجمع گازهای هیدروژن و اکسیژن جلوگیری شود. این گازها در صورت تجمع، می توانند باعث انفجار شوند. تهویه اتاق باطری می تواند از طریق سیستم تهویه طبیعی یا سیستم تهویه مکانیکی تامین شود. در سیستم تهویه طبیعی، هوا از طریق پنجره ها و دریچه ها به داخل اتاق جریان می یابد. در سیستم تهویه مکانیکی، از فن ها و سایر تجهیزات برای تهویه هوا استفاده می شود.
-
کف کاذب و کفپوش : کف اتاق باطری باید از مواد مقاوم در برابر خوردگی مانند کف کاذب ضد اسید سراوینل یا سنگ پوشیده شده باشد. این امر به این دلیل است که باتری ها در هنگام شارژ، گاز هیدروژن تولید می کنند که می تواند باعث خوردگی کف شود.
-
دیوار و سقف: دیوارها و سقف اتاق باطری باید از مواد غیرقابل اشتعال مانند آجر یا سیمان ساخته شده باشند. این امر به این دلیل است که باتری ها در هنگام شارژ، گرما تولید می کنند که می تواند باعث آتش سوزی شود.
-
سیستم اعلام حریق: اتاق باطری باید دارای سیستم اعلام حریق مناسب باشد تا در صورت بروز آتش سوزی، پرسنل بتوانند به موقع از محل خارج شوند.
-
سیستم اطفاء حریق: اتاق باطری باید دارای سیستم اطفاء حریق مناسب باشد تا در صورت بروز آتش سوزی، آتش به سرعت خاموش شود. از جمله سیستم های اطفاء حریق مناسب برای اتاق باطری می توان به سیستم اطفاء حریق با گاز دی اکسید کربن، سیستم اطفاء حریق با آب، سیستم اطفاء حریق با فوم و سیستم اطفاء حریق با پودر اشاره کرد.
رعایت استانداردهای اتاق باطری، نقش مهمی در ایمنی و حفاظت از افراد و تجهیزات دارد. بنابراین، لازم است که در هنگام طراحی و ساخت اتاق باطری، این استانداردها در نظر گرفته شوند.
کف کاذب ضد اسید اتاق باتری :
حجم زیاد باتری ها در این اتاق امکان وقوع آتش سوزی های پیش بینی نشده وجود دارد. کف اتاق نگهداری باتری باید از با کف کاذب پوشیده شود که ضد اسید باشد. سراوینل با پوشش ضد اسید تنها کف مناسب برای این اتاق است. کف کاذب ضد اسید سراوینل در برابر ضد اسید بسیار مقاوم است و با گذشت زمان اکسیده نمی شود و خوردگی در آن به وجود نمی آید. این کف قابل شستشو با هر نوع شوینده می باشد و هیچ تغییر رنگ یا پوسیدگی در آن به وجود نمی آید. علاوه بر مقاومت و ضد اسید بودن یک عایق بسیار خوب به دلیل نارسانا بودن می باشد. در اتاق نگهداری باتری به دلیل وزن بالای باتری ها باید، کف کاذبی نصب شود که ، بتواند وزن بالا را تحمل کند. کف کاذب به دلیل تنوع در ارتفاع پایه ها از کف اصلی فضای مناسبی در زیر کف ایجاد می کند. شما می توانید تاسیسات مورد نیاز خود را به راحتی عبور دهید. و هر زمان که نیاز است به راحتی به آنها دسترسی داشته باشید. شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار با در نظر گرفتن تمامی استاندارد های مورد نیاز برای اتاق باتری، کف کاذب ضد اسید سراوینل را طراحی کرده است . این محصول قدرت تحمل وزن نقطه ای و گسترد را دارد. تمامی تجهیزات به کار برده شده در اتاق نگهداری باتری باید ضد اسید و ضد انفجار باشند. تا از بروز خطر های سنگین جلوگیری شود. شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار آماده مشاوره جهت طراحی و نصب انواع کف کاذب ،استاندارد برای اتاق باتری می باشد. با لبخند پاسخگوی شما هستیم.
اعلام و اطفا حریق اتاق باتری:
سیستم اطفا حریق باید همیشه فعال و به درستی انتخاب شود. کپسول های متناسب با محیط در دسترس قرار داشته باشند.سیستم اعلام و اطفا اگر به درستی انتخاب شود میتواند از یک فاجعه بزرگ جلو گیری کند. سیستم اطفا حریق اتاق سرور و اتاق باتری عموما از مدل FM200 انتخاب می شوند. این گاز کاملا بی خطر و قدرتمند است.جهت دریافت مشاوره هم اکنون با شماره 09900190083 تماس حاصل فرمایید.
سیستم هشدار از راه دور:
سیستم هشدار از راه دور باید فعال باشد این سیستم باید دارای زنگ هشدار برای باتری ها باشند. اگر این سیستم فعال نباشد مشکلات باتری ها تا زمان قطع برق مشخص نمی شود. این موضوع خطرات جدی را به دنبال خواهد داشت.
دمای اتاق باتری چقدر باید باشد؟
دمای اتاق باید بین 20 تا 25 درجه باشد پس یک دماسنج کوچک داخل اتاق نصب کنید. گرما در اتاق باعث بالا رفتن سرعت واکنش شیمیایی و سرمای محیط تاثیر برعکس روی باتری ها دارد. برای کنترل میزان دما و رطوبت اتاق نگهداری باتری بصورت آنلاین و شبانه روزی می تواند از دستگاه کنترل دما و رطوبت استفاده کنید.
سایر نکات مهم اتاق باتری:
از ورود مواد و تجهیزات داغ و استعمال دخانیات پرهیز کنید. غلظت سنج سالم و مناسب جهت کنترل الکترولیت باتری وجود داشته باشد. سینک بزرگ و محفظه لباس مخصوص در نظر گرفته شود. در اتاق باتری بزرگ باید حتما چشم شوی قرار داده شود. کپسول آتش نشانی از نوع C نزدیک به درب ورودی نصب شود. رطوبت و گرد و غبار وارد اتاق نگهداری باتری نشود. راهی برای ورود حیوانات موزی وجود نداشته باشد. پایه های ضد زلزله برای باتری ها استفاده شود. جهت پوشش کف اتاق باتری از کف کاذب ضد اسید استفاده شود.اجرای اتاق باتری.
استاندارد های تهویه اتاق باتری :
تهویه اتاق باتری باید طبق اصول و ضوابط و استانداردهایی انجام شود. تهویه اتاق نگهداری باتری باید مطبوع و خشک باشد. به دلیل وجود چند نوع باتری ثانویه در این اتاق و آزاد کردن هیدروژن در صورت شارژ شدن بیش از حد تهویه مناسب در اتاق بسیار مهم است . هواکش های اتاق نگهداری باتری بر اساس استاندارد اتکس (ATEX) تولید و انتخاب می شوند.
از آنجا که انواع زیادی باتری وجود دارد و در صورت شارژ زیاد از خود هیدروژن تولید می کنند. تهویه اتاق نگهداری باتری برای نگهداری غلظت هیدروژن بسیار مورد نیاز است. نگه داشتن غلظت هیدروژن کمتر از حد انفجار ، بسیار لازم و ضروری است. میزان هیدروژن باید با 1% حجم، محدود شود. فن اتاق نگهداری باتری باید، در هر یک ساعت سه مرتبه حجم هوای اتاق را تخلیه کند.استاندارد سازی اتاق باتری
درب ورودی و فن:
درب ورودی و فن باید در مقابل یکدیگر قرار بگیرند و هوا باید بین 5 تا 10 بار در ساعت در این اتاق تعویض شود. با در نظر گرفتن دو فن در اتاق در صورتی که یکی از کار افتاد، فن دیگر جایگزین و شروع به کار کند. دریچه تخلیه هوا در تراز با سقف نصب می شود و نباید با داکت های خروجیها فضاهای دیگر متصل باشند. فن ها باید از نوع ضد انفجار باشند و سطح سقف باید صاف باشد تا گاز یک جا جمع نشود و تهویه به خوبی انجام شود. شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار با تجربه در خصوص طراحی و نصب سیستم تهویه آماده همکاری با شما می باشد.
با ما تماس بگیرید و تخصصی ترین مشاوره ها را رایگان دریافت کنید. 09900190083
درب ضد حریق اتاق باتری
برای جلوگیری از گسترش آتش به سایر قسمتهای ساختمان از درب ضد حریق استفاده می کنند. این درب ها دو عملکرد مهم و اصلی دارند.که یکی در صورت بسته بودن از انتشار آتش جلوگیری می کند. و دیگری در هنگام باز شدن وسیله ای برای فرار فراهم می سازد. درب های ضد حریق در دو مدل FD30 و FD60 موجود است. استفاده از درب ضد حریق برای اتاق نگهداری باتری بسیار ضروری می باشد.شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار تولید کننده انواع درب ضد حریق آماده تولید درب سفارشی شما می باشد.شرکت نوآوران کیان ارتباط تولید کننده انواع درب ضدحریق اتاق سرور -اتاق برق و اتاق باتری اماده ارائه محصولات وخدمات می باشد.اجرای اتاق باتری
آنچه در مورد درب ضد حریق بهتر است بدانیم :
با توجه به استاندارد های درب ضد حرق ،دربهای FD30 پانل قدیمی مخصوصا اگر ضخامت آنها کمتر از44 میلی متر نباشد نمی توانند در برابر آتش مقاومت کنند. برای تشخیص وزن درب نیاز نیست آن را بلند کنید تا وزن آن را بد ست آورید. کافی است درب را بین انگشت شست و اشاره بچرخاند تا تو خالی بودن آن را احساس کنید. روی درب ضد حریق دستگاه، بسته شدن اتوماتیک درب نصب شده و مجهز به لولاهای خود بسته شونده می باشد. به دلیل جلوگیری از تاب خوردن درب، سه لولا برای این درب ها در نظر گرفته شده است.
مهر و موم درب های ضد حریق:
مهر و موم درب های ضدحریق باید روی ستون ها و سر یک درب نصب شده باشد. این مهر و موم ها یا داخل شیارهای برش خورده یا روی سطح درب نصب می شوند. هنگامی که دما از 200 درجه سانتیگراد بالا تر رود، حدودا 10 تا 15 دقیقه پس از شروع آتش سوزی، مهر و موم درب متورم می شود . شکاف های بین قاب و درب را می بندد. از آنجا که گسترش دود در شروع آتش سوزی می تواند بسیار مشکل ساز و تهدید کننده زندگی افراد باشد. دربها باید دارای مهر و موم دود سرد باشند. تا از انتشار دود به لبه های درب جلوگیری کنند. مهر و موم در دو نوع فشار بالا و کم فشار وجود دارند، که مهر موم با فشار کم فقط در یک جهت فشار وارد می کنند. اما مهر موم، فشار بالا در همه جهات فشار ایجاد می کنند. بهترین مدل، مهر و موم فشار بالا است. استاندارد سازی اتاق باتری
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درب ضد حریق با شماره 09900190083 تماس حاصل فرمایید.
دیوار و سقف استاندارد برای اتاق باتری :
پوشش دیوار و سقف و کف اتاق نگهداری باتری باید بدون پوسیدگی و رنگ خوردگی و ایراد باشد. برای این اتاق به دلیل شرایط خاص و تجهیزات داخلی باید از پوششی استفاده کرد که ضد اسید باشد. با یک جنس مقاوم در برابر اسید می توان سطح دیوار و سقف اتاق را پوشاند. طبق استاندارد ها باید سقف اتاق باتری صاف و یکنواخت باشد تا گاز در یک قسمت جمع نشود و انفجار شکل نگیرد. استفاده از سقف کاذب، این امکان را به شما می دهد تا کلیه ی کابلها ی مورد نیاز را از پشت سقف عبور دهید. و هر زمان نیاز دارید به راحتی به تجهیزات دسترسی داشته باشید.
جهت انتخاب بهترین دیوار پوش و سقف کاذب ضد حریق با ما تماس بگیرید. 09900190083
چه سازمانهایی نیاز به اجرای اتاق باتری دارند؟
سازمان های بزرگ که دارای تجهیزات الکترونیکی زیادی هستند و عملیات های کاری آنها وابستگی مستقیم به برق دارد به شمت راه اندازی سیستم های پشتیبان برق می روند. در مراکز زیادی مانند مخابرات ویا دیتا سنترها وهمچنین در خطوط مترو استفاده از اتاق باتری کاملا متداول است.
اتاق باتری در دفاتر مرکزی مخابرات :
دفاتر مرکزی مخابرات جهت تامین برق مورد نیاز تلفن مشترکین ،سوییچ تلفن و سایر دستگاهها اتاق نگهداری باتری دارند. دستگاههای فیبر نوری ، و تجهیزات ارتباطی ماهواره ای ،سایت تلفن همراه و پیوندها ی ماکروویو زمینی، همگی سیستم باتری آماده به کاردارند. که، این تجهیزات بزرگ، نیازمند یک فضای مجزا به نام اتاق باتری می باشند. این دستگاهها از برق طبیعی استفاده می کنند اما در صورت قطع برق از طریق باتری تغذیه می شوند.
اتاق باتری در اداره آب و برق :
اتاق نگهداری باتری در پست های برق و نیروگاهها نیز در نظر گرفته می شود. تمام تابلو برقها و سیستم های آماده به کار بحرانی و ایستگاههای خدماتی به جریان برق قابل اطمینان و قوی نیاز دارند. برای ذخیره سازی انرژی شبکه ها از باتری های بزرگ استفاده می کنند. باتری های خط تولید از برق 12 ولت و یا 250ولت استفاده می کنند و نیازی به شارژ اضطراری از منابع تغذیه ندارند. به طور کلی در بسیاری از اهداف سازمان مانند تعویض برق از باتری استفاده می شود.اجرای اتاق باتری
اتاق باتری برای زیر دریایی و شناور های اقیانوس پیما :
اتاق برق در زیر دریایی ها به صورت دیزلی الکتریکی هستند. که از باتری با اسید سربی استفاده می کنند. در این اتاق باتریهایی در شناور های سطحی نیز وجود دارند. اتاق نگهداری باتری پشتیبانی برای، زیر دریایی هسته ای است. تا در صورت قطع راکتور مرکزی بتوانند مانور بدهند. اتاق باتری زیر دریایی و اقیانوس پیما نباید با آب شور دریا در تماس باشد. زیرا در اثر برخورد آب شوربا باتری گاز سمی کلر تولیدمیشود. استاندارد سازی اتاق باتری
اتاق باتری در باتری خانه پست فشار قوی :
اتاق نگهداری باتری یکی از اتاق های سالن کنترل است. که باتری های 100 ولتی و 110 ولتی دار آن نگهداری می شود. این اتاق با توجه به ظرفیت و اندازه باتری ها و پست طراحی می شود. از داخل سالن کنترل به اتاق راهی وجود ندارد. زیرا درب اتاق در فضای بیرون و جایی که تهویه هوا مناسب است قرار دارد. باید هواکش این اتاق ضد انفجار باشد. تمام کابلها و اتصالات از سقف و دیوار عبور داده می شوند . کف و دیوار اتاق باید ضد اسید باشد.
(جهت آشنایی با کف های ضد اسید سراوینل مقاله مربوط را مطالعه نمایید ..)
انواع باتری های موجود در اتاق باتری
باتری ها به دو دسته کلی تقسیم می شوند: قابل شارژ(پیل ثانویه) و باتری های غیر قابل شارژ(پیل ثانویه – یکبار مصرف) در اتاق باتری از مدل های قابل شارژ (پیل ثانویه) استفاده و نگهداری می شود.
اجرای اتاق باتری
انواع باطری هالی قابل شارژ(پیل ثانویه)
- سرب _ اسید
- (Li-ion) لیتیوم _ یون
- (Ni-MH) نیکل _ هیدرید فلز
- (Ni-Cd) نیکل _ کادمیوم
این باتری ها به صورت گروه12 ،24،48 DC نصب می شوند. تعدادی از باتری ها در یک مدار سری، سیم کشی می شوند و با هم برق 60 ولت یا بالا تر را تولید می کنند. معمولا دو یا چند گروه باتری به صورت سری متصل می شوند. هر چه ظرفیت الکتریکی اتاق باتری بیشتر باشد اندازه و ولتاژبرق باتری ها نیز بیشتر می باشد.استاندارد سازی اتاق باتری.
شارژ شناور و بوست باتری چیست؟
باتری های اسیدی به دو روش فلوت شارژ و بوست شارژینگ قابل شارژ هستند. در روش فلوت شارژ میزان ولتاژ برای شارژ کم است و نباید باتری دشارژ شود. این حالت را شارژ شناور می گویند که شارژر توان تشخیص کاهش جریان شارژ را دارد و ولتاژ را کاهش می دهد. باطری به صورت کامل شارژ می می شود و در صورت کاهش .لتاژ قادر به افزایش آن می شود تا زمانی که باطری به طور کامل شارژ شود. در روش بوست شارژ باتری مدت زیادی د شارژ بوده است . شارژر باید ولتاژ را بسیار زیاد افزایش دهد و باتری سریع تر شارژ می گردد. در این روش اگر جریان شارژ کم نشد باید آن را از حالت بوست بیرون برد. به طورکلی در روش بوست اگر شارژ زیاد بماند باتری را خراب می کند. با ما تماس بگیرید و تخصصی ترین مشاوره ها را رایگان دریافت کنید. 09900190083
سلام برای استاندارد اتاق باطری آیین نامه یا ماده قانونی خاصی دارد؟
سلام وقت بخیر
در ایران، آیین نامه ایمنی برق مصوب وزارت کار و امور اجتماعی، مرجع اصلی برای استاندارد اتاق باطری است. این آیین نامه در بخش 13 خود، به طور مفصل به استاندارد اتاق باطری پرداخته است. در اپدیت جدید مقاله شرح و نکات مهم منتشر شد.