اتاق ترانسفورماتور استاندارد چگونه است؟

اتاق ترانسفورماتور (Transformer room): محل نصب و نگهداری ترانسفورماتور از اهمیت بالایی برخورداراست. اتاق ترانسفورماتور باید دارای ویژگیهای خاصی باشد. شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار با بیش از دو دهه تجربه در استاندارد سازی مراکز در کنار شماست با ما همراه باشید تا در این مقاله شرایط استاندارد اتاق ترانسفورماتور را بررسی کنیم، چنانچه در این خصوص سوال و یا چالشی دارید در انتهای همین مقاله مطرح فرمایید و ما را از نظرات خود آگاه فرمایید. ((مدت زمان تخمینی مطالعه 7 دقیقه))

فهرست مطالب این مقاله

ترانسفورماتور چیست ؟

ترانسفورماتور یک وسیله  الکتریکی است ،که ولتاژ برق را بالا و پایین می کند و یا به عبارتی جریان برق را در مدار معامله می کند. برق ولتاژ بالا را با جریان کم می گیرد و با جریان زیاد آن را به برق ولتاژ پایین تغییر می دهد و یا بر عکس عمل می کند. این دستگاه از دو سیم پیچ که هر کدام صدها یا هزاران دور دارند تشکیل می شوند. هنگامی که جریان برق سفر طولانی خود را از نیروگاه شروع می کند، تا به خانه ی شما برسد در طی این راه طولانی اگر ولتاژ کم باشد، انرژی بیشتری از بین می رود،پس نیاز است که؛ با ولتاژ بالا این مسیر را طی کند،اما اگر با این ولتاژ زیاد وارد خانه شما شود بسیار خطر ناک است. قبل از ورود برق به خانه  شما ترانسفورماتور ولتاژ بالا را می گیرد و جریان برق،با ولتاژ کمتر را تحویل می دهد.

انواع ترانسفورماتورها

به طور کلی می توان گفت ﺗﺮاﻧﺴﻔﻮرﻣﺎﺗﻮر ﻣﺎﺷﻴﻨﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ جریان  و ولتاژ برق را کم یا زیاد می کند اما در فرکانس و توان ﺗﻐﻴﻴﺮی ایجاد نمی کند. عملکرد آن  به شکلی است  که در اثر القای مغناطیسی بین سیم پیچ ها جریان را از مدار سیم پیچ اولیه به ثانویه منتقل می کند. اما نوع انرژی و مقدار آن هیچ تغییری نمی کند و تنها ولتاژ و جریان را تغییر می دهد.

کف کاذب اتاق ترانسفورماتور

انواع دامنه ترانسفورماتور :

 

دامنه قدرت:

ترانسفورماتور قدرت.

توزیع.

اندازه‌گیری.

دامنه الکترونیک:

ترانسفورماتور پالس.

خروجی صدا.

کاربرد ترانسفورماتور:

قسمت برق، دامنه قدرت با ساخت، اندازه‌گیری و پخش جریان ارتباط دارد. ترانسفورماتورهایی که در زمینه قدرت کاربرد دارند را می توان هم در فضای باز و هم داخل قرار داد ولی بیشتر در فضای باز استفاده میکنند.  به دلیل توانایی و قدرت تغییر جریان و سطح ولتاژ توسط ترانسفورماتورها از آندر شبکه های صنعتی و الکترونیکی بسیار استفاده‌ می شود.

 

کاربرد ترانسفورماتور در صنعت:

جریان الکتریکی پس از اینکه در نیروگاه ایجاد شد به ممصرف کننده داده می شود و در انواع‌های متفاوتی مصرف می گردد. بخش های مصرف‌کننده انرژی به گونه ای طراحی شده‌ که از برق تولیدی سیستم قدرت به همان شکل و مقدار ولتاژ استفاده کنند. اما در برخی مواقع نیاز است تا میزان ولتاژ شبکه را تغییر دهند و بعد استفاده کنند. مثلا ترانسفورماتوری ساده و معمولی جوشکاری برای ایجاد جریان بالا در قسمت خروجی، میزان و سطح ولتاژ را کم می‌کنند. در یک منشأ تغذیه‌ آزمایشگاهی یا صنعتی، همینعملکرد در سطح ولتاژ موردنظر صورت می گیرد. تمامی موارد کاربرد ترانسفورماتور بالا جهت کار در فرکانس برق شهری بودند ولی با پیشرفت علم الکترونیک قدرت، ترانسفورماتورهایی فرکانس بالا  دارند نیز مورد استفاده قرار گرفتند. در تمامی مبدل‌های الکترونیک که تقویت و ولتاژ خروجی آن  ایزوله باشد، ترانسفورماتور استفاده شده است. این مدل مبدل‌ها برق AC(شهری) DC می‌شود و با سوئیچینگ در فرکانس بالا، برق AC با فرکانس زیاد تولید می‌شود. و با سوئیچینگ در فرکانس بالا، برق AC با فرکانس زیادتر تولید و توسط ترانسفورماتور با فرکانسی بالا برای ایجاد ایزولاسیون استفاده می شوند.

قدرت الکتریسیته ساکن را در اتاق ترانسفورماتور دست کم نگیرید، در این مقاله بخوانید غول الکتریسیته ساکن چه قدرتی دارد:

الکتریسیته ساکن

استاندارد سازی اتاق ترانسفورماتور

این اتاق باید ،ترانسفورماتورها را از هرگونه آلودگی،گرد و غبار،رطوبت ، باران و برف محافظت کند و قابلیت تعمیر و حفظ و نگهداری ترانسها را داشته باشد،و به سیستم تهویه مناسب هوا و اعلام و اطفا‌‌‌‌‌ حریق مجهز باشد.

حداقل فاصله بین ترانسفورماتور و دیوار چقدر است؟

اجزای ترانسفورماتورداخل ترانس برق

داخل ترانس برق

ترانسفورماتورها باید حداقل 30 تا 50 سانتی متر از یکدیگر ودیواره های اطراف فاصله داشته باشند تا گردش هوا به بهترین شکل ممکن صورت پذیرد. فراموش نکنید دمای ترانسفورماتور ها بر عمر مفید آنها و بازدهی هرچه بهتر تجهیزات تاثیر مستقیم دارد. فقط ترانسفورماتورهای دیواری می توانند به دیوار بچسبند.

فاصله ایمن از ترانسفورماتور چقدر است؟

فاصله ایمن از تجهیزات اتاق ترانسفورماتور بنابر قدرت تجهیزات متفاوت است. کوچکترین اقدام بدون علم خطرات جانی غیر قابل جبرانی بوجود خواهد آورد.اگر افراد غیر متخصص جهت عملیات های عمرانی وارد اتاقترانسفورماتور می شوند حتما به آنها آموزش دهید و بر عملکرد آنها نظارت داشته باشید.

به همین منظور از ترانسفورماتور ها تا KAVA75 تا سه متر و بین 75 تا 333 کاوا  شش متر و بیش از  333 کاوا تا 9 متر فاصله را رعایت فرمایید.

سیستم اعلام و اطفا حریق در اتاق ترانسفورماتور

آتش سوزی کنترل نشده و پیش بینی نشده،خسارت زیادی را به دنبال خواهد داشت. اولین قدم به سمت ایمنی و جلوگیری ازبروز این خسارتها مجهز بودن به یک سیستم رد یابی حریق و بعد کنترل آن است. این اتاق به دلیل موقعیت و تجهیزات داخلی،باید به سیستم اعلام و  اطفا‌‌ حریق قوی مجهز باشد،به طوری که سیستم ردیاب دود و گرما و مهار آتش به صورت خودکار عمل کنند. سیستم اعلام و اطفا‌ حریق یک راه حل عالی برای حفاظت از تجهیزات است و خطرات ناشی از آتش سوزی و خطرات جانی برای پرسنل را نیز کاهش می دهد. شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار تخصص و تجربه  فراوان در ایمن سازی آماده مشاوره و تجهیز نمودن اتاق ترانس شما می باشد.

چگونه دمای اتاق ترانسفورماتور را تنظیم کنیم ؟

اگر دمای اتاق کمی بالاتر یا خیلی بالا تراز دمای مجاز بیرون باشد،از تجهیزات و سیستم تهویه هوا استفاده می شود. برای کاهش حرارت ایجاد شده در اتاق و جلوگیری از گرم شدن و رسیدن به درجه حرارت مناسب،باید از سیستم تهویه هوا و خنک کننده استفاده کرد. با قراردادن دو دریچه که یکی در کف و دیگر در سقف اتاق نصب می شود، می توان جران هوای تازه را وارد کرد،و دمای داخل اتاق را کاهش داد. با استفاده از کف و سقف کاذب این امکان ایجاد می شود که درصورت نیاز به افزایش یا کاهش و یا جا به جایی دریچه های تهویه،به راحتی و در زمان کوتاه با هزینه  کم تغییرات اعمال گردد. کف کاذب اتاق ترانسفورماتور

انواع  روشهای تهویه اتاق ترانسفورماتور:

  • محفظه با هود
  • محفظه ساده
  • با سیستم خنک کننده چرخشی

شما می توانید جهت مدیریت جریان هوای گرم و سرد با استفاده کانالهای خروجی و ورودی جریان هوا را مدیریت کنید. با این روش علاوه بر کاهش مصرف انرژی، هزینه های نگهداری  مرکز ترانسفورماتور خود را کاهش خواهید داد. نگران پوشش دادن کانالهای موجود در کف اتاق نباشید. می توانید با استفاده از کف کاذب ،کف اتاق را کاملا پوشش دهید و دسترسی سریع به آنها را نیز بوجود آورید.

نوع کف کاذب قابل استفاده در اتاق ترانسفورماتور چیست ؟

هنگام نصب کف کاذب در این اتاق باید ابتدا به عایق بودن کف توجه نمود. کف اتاق باید عایق و نارسانا باشد،با استفاده از کف کاذب آنتی استاتیک سراوینل نوآوران می توانید تمام سطح اتاق ترانسفورماتور را عایق سازی کنید،این نوع کف با داشتن مشخصه ، آنتی استاتیک کف کاذب گزینه برای عایق سازی و ایمن سازی انواع اتاق ترانس،اتاق برق،اتاق کنترل،اتاق بایگانی،اتاق سرور و …..می باشد. علاوه براین ویژگی انحصاری،با نصب کف کاذب و قابلیت ایجاد فضای مورد نیاز بین کف و زمین می توان دسترسی آسان و سریع به تمامی تأسیسات و تجهیزات داشت و نظم و ترتیب همیشگی ایجاد نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این محصول به مقاله  کف کاذب سراوینل شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار مراجعه کنید.

کف کاذب پست برق

چه خطراتی اتاق ترانسفورماتور را تهدید می کند ؟

در اثر گرم شدن بیش از حد یا اتصال کوتاه،خرابی سازه ها یا تجهیزات،جرقه ای ایجاد می شود و آتش سوزی شروع خواهد شد. وقتی یک ترانسفورماتور در آتش می سوزد خسارت کلی ایجاد می شود،اما آثار آتش سوزی روی تجهیزات و سازه های مجاور قابل کاهش می باشد. آتش سوزی در صورت اجازه گسترش می تواند خسارت قابل توجهی وارد کند و منجر به قطع طولانی مدت و برنامه ریزی نشده شود.

اتاق ترانسفورماتور چه مکانی است؟

اتاقی بدون مراقب است که برای حفظ و کنترل و نگهداری ترانس های برق و تجهیزات کمکی آنها تاسیس می شود.

دمای  اتاق ترانس:

یکی از مهمترین دلایل افزایش دما در اتاق ترانس گرمای حاصل از تلفات سیم پیچی و هسته ترانسفورماتور می باشد. وقتی دمای پست بالا رود عمر دستگاه نیز کاهش می یابد. قسمتی از ترانسفورماتور که در مجاورت آفتاب قرار می گیرد باید به حد اقل برسد. بنابر این تهویه هوای اتاق ترانس باید به صورت طبیعی و مصنوعی به خوبی صورت گیرد.

طراحی اتاق ترانسفورماتور مطابق با استاندارد

برای طراحی اتاق ترانسفورماتور باید موقعیت محلی،دما،میزان تهویه هوا،میزان برخورد مستقیم یا غیر مستقیم با عوامل انتشار و ایجاد آتش در نظر گرفته شود. این اتاق تا جایی که ممکن است،باید در طبقه ی همکف و در مجاور فضای باز و یا خیابان باشد،تا نقل و انتقال ترانسفورماتورها و تجهیزات آسان باشد. شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار با تجربه و تخصص در طراحی اتاق ترانسفورماتور آماده طراحی و راه اندازی و تجهیز نمودن اتاق ترانس می باشد.

ابعاد اتاق ترانسفورماتور:

اندازه اتاق ترانسفورماتور کوچک تا سایز 630 کیلو ولت آمپر باید طول 4 متر و عرض 3 متر و ارتفاع 4/7 داشته باشدو درب این محل با این ابعاد باید با عرض 1/5 و ارتفاع 4 متر در نظر گرفته شود. حجم مخزن روغن این اتاق باید 7/ متر مکعب باشد. اتاق بزرگتر از 630 تا 1000 کیلو .لت آمپر باید طولی به اندازه 4/3 و عرض 3/2 و  ارتفاع 4/7 داشته و درب های آن با عرض 1/5 و ارتفاع 4 متر در نظر گرفته شود. حجم مخزن روغن این اتاق باید 1 متر مکعب باشد. ابعاد اتاق های خیلی بزرگ با اندازه 1000 تا 1600 کیلو ولت آمپر باید طول4/5 و عرض 3/5 وارتفاع 5/3 داشته باشند. درب این فضا باید 2 متر و ارتفاع درب 4/3 متر باشد. حجم مخزن روغن این اتاق باید 2 متر مکعب باشد. طبق استاندارد برای اتاق ترانسفورماتوربا این ابعاد و ارتفاع، تهویه طبیعی در نظر گرفته شده است.

اجزای ترانسفورماتور (داخل ترانس برق)

ترانسفورماتور وسیله‌ای است که برای تبدیل ولتاژ و جریان متناوب الکتریکی از یک سطح به سطح دیگر استفاده می‌شود. ترانسفورماتورها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند و در کاربردهای گوناگونی، از جمله در شبکه‌های برق، لوازم برقی و تجهیزات الکترونیکی، به کار می‌روند.

تصویر پیوست، اجزای داخلی یک ترانسفورماتور را نشان می‌دهد. این اجزا عبارتند از:

  1. هسته (Laminated core): هسته ترانسفورماتور از ورقه‌های نازک فولادی که به صورت عایق شده به هم چسبیده‌اند، ساخته شده است. هسته مسیر عبور شار مغناطیسی را فراهم می‌کند و تلفات هیسترزیس و گردابی را به حداقل می‌رساند.

     عکس اجزای ترانسفورماتور داخل ترانس برق

  2. سیم پیچ اولیه (Low-voltage coils): سیم پیچ اولیه از تعداد دورهای بیشتری سیم نسبت به سیم پیچ ثانویه تشکیل شده است و ولتاژ کمتری را به آن اعمال می‌شود.

  3. سیم پیچ ثانویه (High-voltage coils): سیم پیچ ثانویه از تعداد دورهای کمتری سیم نسبت به سیم پیچ اولیه تشکیل شده است و ولتاژ بیشتری را تولید می‌کند.

  4. لوله‌های خنک کننده (Cooling tubes): لوله‌های خنک کننده برای خروج حرارت تولید شده در ترانسفورماتور به کار می‌روند. این لوله‌ها معمولاً از جنس مس یا آلومینیوم هستند و در داخل روغن ترانسفورماتور غوطه‌ور می‌شوند.

  5. تانک روغن (Oil tank): تانک روغن محفظه ای است که سایر اجزای ترانسفورماتور را در خود جای می‌دهد. روغن ترانسفورماتور علاوه بر عایق‌کاری اجزا، به خنک‌سازی ترانسفورماتور نیز کمک می‌کند.

  6. بوشینگ بالا (Bushings top): بوشینگ‌ها عایق‌های ولتاژ بالا هستند که سر سیم‌های پیچ‌های اولیه و ثانویه را به بیرون از تانک روغن منتقل می‌کنند.

  7. بوشینگ پایین (Bushings bottom): بوشینگ‌های پایین برای اتصال ترانسفورماتور به شبکه برق به کار می‌روند.

  8. شیر تخلیه روغن (Oil drain valve): شیر تخلیه روغن برای تخلیه روغن ترانسفورماتور از تانک به کار می‌رود.

  9. گیج سطح روغن (Oil level gauge): گیج سطح روغن برای اندازه‌گیری سطح روغن ترانسفورماتور به کار می‌رود.

  10. پلاک مشخصات (Nameplate): پلاک مشخصات اطلاعات مربوط به ترانسفورماتور، مانند ولتاژ و جریان نامی، فرکانس و توان را نشان می‌دهد.

ترانسفورماتورها بر اساس اصل القای الکترومغناطیسی کار می‌کنند. زمانی که جریان متناوب از سیم پیچ اولیه عبور می‌کند، یک شار مغناطیسی متناوب در هسته ترانسفورماتور ایجاد می‌شود. این شار مغناطیسی در سیم پیچ ثانویه ولتاژ القا می‌کند. ولتاژ القا شده در سیم پیچ ثانویه متناسب با نسبت دورهای سیم پیچ‌های اولیه و ثانویه است.

ترانسفورماتورها در انواع مختلفی، از جمله ترانسفورماتورهای افزاینده، کاهنده و افزاینده-کاهنده، ساخته می‌شوند. ترانسفورماتورهای افزاینده برای افزایش ولتاژ، ترانسفورماتورهای کاهنده برای کاهش ولتاژ و ترانسفورماتورهای افزاینده-کاهنده برای هم افزایش و هم کاهش ولتاژ به کار می‌روند.

ترانسفورماتورها در کاربردهای گوناگونی، از جمله در شبکه‌های برق، لوازم برقی و تجهیزات الکترونیکی، به کار می‌روند. در شبکه‌های برق، ترانسفورماتورها برای افزایش ولتاژ برق تولید شده در نیروگاه‌ها به منظور انتقال به مسافت‌های طولانی و کاهش ولتاژ برق برای استفاده در مصارف خانگی و صنعتی به کار می‌روند. در لوازم برقی، ترانسفورماتورها برای تبدیل ولتاژ برق شبکه به ولتاژ مورد نیاز دستگاه به کار می‌روند. در تجهیزات الکترونیکی، ترانسفورماتورها برای ایزوله کردن مدارهای الکتریکی و کوپل کردن مراحل مختلف مدار به کار می‌روند.

نقشه اتاق ترانسفورماتور:

کارشناسان باید در زمان طراحی نقشه اتاق ترانسفورماتور، نصب ترانس های زمینی را در نظر داشته باشند. برای طراحی نقشه کف اتاق ترانسفورماتور باید به چاله ها، ریل ها، مسیر تخلیه روغن و… توجه کرد.

جبهه مشرف به فضای آزاد اتاق ترانسفورماتور باید به کدام سمت باشد:

ترانسفورماتور ها با طبق شرایط زیر قرار داده شوند: چنانچه محور طولی ترانسفورماتورهای روغنی یا خشک موازی درب باشند باید بوشینگهای برق با فشار متوسط به سمت فضای داخلی اتاق قرار گیرند.در صورتی که محور طولي ترانسفورماتورهای روغني به سمت درب عمود باشند و دارای مخزن انبساط روغن باشند حتما بوشينگ فشار قوي روغن باید روبروی درب اتاق قرار بگيرد. ترانسفورماتور های روعنی با مخزن انبساط و مدل کنسرواتیو بدون مخز روغن در گروه تمام بسته قرار دارند.

ضرورت درب ضد حریق:

اتاق ترانسفورماتور نقش اصلی و مهمی در انتقال برق دارد پس نیاز است به دقت تحت کنترل و نظارت باشد و باید جهت بالا بردن امنیت اتاق تدابیر ویژه اندیشید. فشردگی تجهیزات الکتریکی در این اتاق و حجم بالای سیمها و کابلها یک منبع تولید گرمای بسیار قوی است، که اتاق ترانس را در معرض خطر آتش سوزی قرار می دهد. بهترین راه برای پیشگیری و حفاظت در برابر آتش سوزی احتمالی استفاده از درب ضد حریق برای اتاق ترانسفورماتور است تا در صورت وقوع آتش سوزی،دود ،شعله درون اتاق باقی بماند و به بیرون پیشروی نکند تا از خسارت جانی و مالی به سایر مکانها جلوگیری شود. شرکت نوآوران کیان ارتباط پایدار متخصص در نصب و راه اندازی درب ضد حریق برای استاندارد اتاق ترانسفورماتور با سالها تجربهآماده همکاری با شما می باشد.09900190083 تماس با کارخانه تولید درب ضد حریق نوآوران

کف کاذب اتاق ترانسفورماتور

سوالات شما:

لطفا در صورت پیش آمد هر گونه سوال در این خصوص،سوالات خود را در قسمت نظرات وارد نمایید تا علاوه بر پاسخگویی در اسرع وقت سایر دوستان نیز بتوانند از نظرات وپاسخ ها استفاده کنند. ما هم سعی میکنیم مقاله را با توجه به سوالات شما آپدیت کنیم:

سوال:

ابعاد اتاق برای ترانسفورماتور خشک و روغنی یکسان است؟

جواب:

نه، ابعاد اتاق برای ترانسفورماتور خشک و روغنی یکسان نیست.

دلایل این تفاوت:

  • ابعاد ترانسفورماتور: ترانسفورماتورهای خشک به طور کلی کوچک‌تر از ترانسفورماتورهای روغنی با توان مشابه هستند. دلیل این امر عدم وجود تانک روغن، رادیاتور و سایر تجهیزات جانبی در ترانسفورماتورهای خشک است.
  • سیستم خنک کننده: ترانسفورماتورهای روغنی از روغن برای خنک کردن هسته و سیم پیچ ها استفاده می‌کنند. این امر نیاز به فضای اضافی برای تانک روغن و رادیاتور دارد. در حالی که ترانسفورماتورهای خشک از سیستم‌های خنک کننده هوا خنک یا خنک کننده مایع استفاده می‌کنند که فضای کمتری اشغال می‌کنند.
  • فاصله‌های ایمنی: ترانسفورماتورهای روغنی به دلیل خطر آتش سوزی، نیاز به فاصله‌های ایمنی بیشتری در اطراف خود دارند. این امر به دلیل وجود روغن قابل اشتعال در داخل ترانسفورماتور است. در حالی که ترانسفورماتورهای خشک به دلیل عدم وجود روغن، به فاصله‌های ایمنی کمتری نیاز دارند.

به طور کلی، ترانسفورماتورهای خشک به فضای کمتری نسبت به ترانسفورماتورهای روغنی با توان مشابه نیاز دارند.

نکاتی که باید در نظر بگیرید:

  • ابعاد دقیق ترانسفورماتور: قبل از انتخاب اتاق، ابعاد دقیق ترانسفورماتور مورد نظر خود را از سازنده استعلام کنید.
  • فضای اضافی برای تجهیزات جانبی: در صورت نیاز به تجهیزات جانبی مانند سیستم‌های خنک کننده، فضای اضافی برای آنها در نظر بگیرید.
  • فاصله‌های ایمنی: به الزامات مربوط به فاصله‌های ایمنی برای ترانسفورماتورهای روغنی و خشک توجه کنید.